Svůdně a v teple!




Ještě něž se úplně zazimujete do bund a kabátů, vyzkoušejte cardigany! Dnešní den byl pro ně jako stvořený. Mám ráda volné a pohodlné věci a ještě raději vrstvím. Chodíte kolem nich v obchodech, ale ještě jste si žádný nezkusili? Nebojte se jich! Vypadají docela neforemně, že? Ale uvidíte, že na ně okamžitě změníte názor a ještě se do nich zamilujete jedna dvě. Proč? Za prvé, doplní váš outfit a za druhé vás pěkně zahřejí. 

Co to vůbec cardigan je? 
Cardigan je dlouhý svetr, často s výstřihem do V a se zapínáním na knoflíčky na přední straně. Původní cardigany byly vlněné, ale jakmile pronikly do prostředí britských vysokých škol, nejoblíbenějším materiálem se stal kašmír. Umožnil, aby cardigany byly tenčí, lehčí a hlavně pohodlnější. 



Kde se vzal?
Historie sahá do doby krymské války, kde jeden z významných britských velitelů James Thomas Brudenell, 7. hrabě z Cardiganu, nechal vybavit své vojáky právě tímto typem svetru. Největší popularity dosáhl v polovině 20. století, kdy se nosil jako stylový doplněk obleku a nahrazoval vesty. Typickými barvami cardiganů byla modrá, černá a šedá. V dnešní době se často cardigany vyskytují v pánských kolekcích významných návrhářů (Gucci, Lagerfeld a další), často v nových módních barvách.

Jak ho nosit?
Žádná pravidla ani limity nejsou. Důležité je, s čím ho kombinovat. Základní pravidlo - čím objemnější a delší svetr, tím upnutější by měl být spodní díl outfitu. Vyzkoušejte legíny nebo skinny džíny. Dodržujte kontrast a vyváženost! Nebojte se vrstvení a nezapomeňte, že ke vzorovanému cardiganu se hodí jednobarevné a neutrální barvy, aby mohl vyniknout ve své hlavní roli. Nakonec si pohrajte s jeho tvarem. Stačí kožená tkanička v pase a lehké podkasání.

Svetr cardigan je dnes velice elegantní, pohodlný, teplý a chic! Vyzkoušíte ho? Mrkněte na ně třeba v mém milovaném H&M, ale najdete je určitě i jinde. Modlím se, abyste našli svůj vysněný cardigan. Nadělte si ho třeba pod stromeček. Zasloužíte si to! Tím jsem si jistá. :) Je totiž občas dobré na chvíli zapomenout na složenky, praktické věci a přestat se bát a užívat si. Napište si letos Ježíškovi o něco extra. Dopřejte si něco extra! Do konce roku platí pravidlo: Čím více, tím lépe! 




















pinterest.com






Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Ahoj Janko, tak to jsme na tom stejně. :) Máš raději jednobarevné nebo se vzorem?

      Vymazat

Okomentovat