Je vám zima? Vyberte si stylový podzimní svetr

Zima se hlásí o slovo. Doba teplých vlněných svetrů, čepic a rukavic je tady. Vybrat svetr není ale tak snadné. Třeba právě vlna patří k poměrně citlivým materiálům, kterým nešetrná péče uškodí, a hlavně – ubírá na funkčnosti a kráse. Jak se tedy o svetry starat tak, aby vám vydržely co nejdéle hřejivé a nadýchané? Staráte se o ně vůbec?!

Ať jde o syntetiku, angoru, nebo mohér, všechny vyžadují jemné zacházení, aby se nesrážely a neplstnatěly. Zcela obecně se tak dá říct, že veškerá vlna může do pračky jen na šetrný program na vlnu nebo ruční praní a při použití speciálního pracího prostředku. Přírodní materiály se můžou prát jen při nastavení nízkých teplot – což si můžete přečíst na štítku. Co už ale štítek neřekne, je velmi důležitá informace, že se vlna nevěší – váhou absorbované vody by se vytáhla. Vlněné výrobky se také nesmějí příliš ždímat, protože jsou moc citlivé. Pokud vám na nějakém svetru hodně záleží, neždímejte ho raději vůbec a zbylou vodu vymačkejte froté ručníkem, vytvarujte ho a rozložte na rovnou plochu a nechte pozvolna uschnout.



Nejčastěji se používá pravá materiál z ovčí vlny. Čím dál častěji ji ale začínají nahrazovat příze ze syntetiky. Jsou mnohem levnější, takže na výsledných výrobcích mají obchodníci větší marži. Pozor – fakt, že svetr stojí přes tisíc korun, ještě nemusí znamenat, že je opravdu kvalitní. Syntetické materiály ale mají i svá pozitiva – například elastan dodává vlně pružnost.

Ty nejlevnější svetry bývají čistě ze syntetických materiálů. Pokud tedy nechcete příliš investovat a zároveň ani tolik neočekáváte, je ideální volba svetr ze syntetiky, počítejte ale s nízkou prodyšností a navlhavostí, což se projeví hlavně tehdy, když se ve svetru zapotíte (což v zimě není nic tak neobvyklého). V nižší střední cenové kategorii je ideální volbou alespoň směs z vlny a syntetiky, zhruba za 800 Kč už byste mohla chtít i čistou vlnu.



Dámský svetr RESERVED, 399 Kč





Svetr z jemného úpletu H&M, 499 Kč 


Oversized ribbed sweater PULL&BEAR, 549 Kč



Kašmírový svetr ZARA, 2 599 Kč


Crossover opening sweater PULL&BEAR, 599 Kč




Svetr z hrubého úpletu H&M, 999 Kč 


Svetr z žebrovaného úpletu ZARA, 799 Kč


Dámský svetr RESERVED, 499 Kč


Komentáře